Haaien spelen een cruciale rol in de gezondheid van onze oceanen

Doornhaai

Squalus Acanthias

De doornhaai behoort tot de familie van de doornhaaien (Squalidae) en de doornhaaiachtigen (Squaliformes).

14359152_653082351516811_8924283964661131338_n

 

De doornhaai komt zowel in zout als brak water voor. Deze haai prefereert een gematigd klimaat en heeft zich verspreid over de Grote en Atlantische Oceaan. Bovendien komt de doornhaai voor in de Middellandse Zee en Noordzee. De kenmerkende stekels aan de voorkant van beide rugvinnen zijn verdedigingswapens, die lastig kunnen zijn voor een visser die een doornhaai in de netten krijgt. Deze kleine haai jaagt vooral op vrijzwemmende vis (voornamelijk zandspiering), maar lust ook wel krab of inktvis. De doornhaai is een ‘schoolhaai’: soms worden er scholen van duizenden doornhaaien waargenomen.  De doornhaai is langs onze kust talrijk, vooral in lente en herfst. Door onderzoek werden seizoensgebonden migratiepatronen van noord naar zuid vastgesteld.

 

De doornhaai is ovovivipaar, dus ‘eierlevendbarend’: de eieren worden in het lichaam ‘uitgebroed’. In de moeder voeden de jongen zich met de dooierzak. De drachttijd van het vrouwtje is 18-24 maanden, en daarmee de langste van alle haaien en roggen. Een wijfje brengt meestal 4-8 jongen ter wereld.

 

Een jonge doornhaai, nog met dooierzak

 

  • Maximale lengte: 160 cm
  • Maximaal gewicht: 9,0 kg
  • Leeftijd: maximaal 75 jaar
  • Leefgebied: 0 tot 1460 meter diepte
  • Vangst: enkele 10.000 tonnen per jaar door Noorse, Nederlandse en Belgische vissers. Ook gevangen door sportvissers. In 2009 werd het visquotum strenger gesteld op rond de 1400 ton voor deze gebieden. De visserijcommissie van de Europese gemeenschap verbood in 2010 de vangst geheel (visquotum = 0 ton). Zoals bijna alle soorten haaien, is ook de doornhaai is zeer kwetsbaar voor overbevissing.
  • In augustus 2012, certificeerde de Marine Stewardship Council (MSC) de doornhaai als ‘duurzaam’ voor zes vangstoperaties in de noordoostelijke Verenigde Staten. Hoewel de populaties zich enigszins hebben hersteld, wordt de certificering ‘duurzaam’  door velen als prematuur gezien.
  • Status: ‘Kwetsbaar/Vulnerable’ op de IUCN Red List (http://www.iucnredlist.org/)

 

Verspreidingsgebied

 

Verspreidingsgebied doornhaai

Verspreidingsgebied van de doornhaai

 

 

Contactinformatie

U kunt contact met ons opnemen op +31 (0) 6 12195593 Of per e-mail op: georgina@dutchsharksociety.org

Privacy Statement

Lees hier onze privacyverklaring hier

Partnerorganisatie

De Dutch Shark Society is er trots op een partner te zijn van verschillende organisaties. Lees meer op Check out our Mission pagina!
Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Pinterest
Contact us
Hide Buttons