Sharks play an essential rol in the health of our oceans

Persbericht Presentatie

PERSBERICHT 


Op de Prins Willem-Alexanderschool in ‘s –Gravenzande gaf de Dutch Shark Society, gisteren een spannende eerste presentatie over haaien!

De kinderen uit de twee geboeide groepen acht kregen eerst een ‘feitenpresentatie” door Georgina Wiersma: Waarom zijn haaien zo belangrijk voor de oceanen, wat voor haaien zijn er, zijn er ook haaien in Nederland?

Klik op plaatje voor groter bestand
Schoolpresentatie / © Peter Verhoog, Dutch Shark Society
Gebruik alleen met bronvermelding

Klik op plaatje voor groter bestand
Blauwe haai / © Peter Verhoog, Dutch Shark Society
Gebruik alleen met bronvermelding

 
 
En tot ieders verrassing zijn die er inderdaad! Fotograaf Peter Verhoog van de Dutch Shark Society maakte in de Oosterschelde vorige week zelfs de allereerste foto ooit van een prachtige gladde haai. Na de interessante presentatie kwam er een aantal spannende filmpjes met allerlei haaien, gevolgd door een spetterende fotopresentatie van allerlei soorten haaien, door Peter gemaakt tijdens zijn talloze verre reizen.

Na afloop was er natuurlijk gelegenheid tot het stellen van vragen. En die kwamen er volop. Zijn haaien gevaarlijk? Hoe komt dat? Waarom komen er steeds minder haaien? Peter en Georgina konden iedereen geruststellen: haaien zijn niet gevaarlijk voor de mens, we staan niet op hun menu. Soms bijten ze wel per ongeluk, omdat ze vooral jagen op vorm en geur. Wie in het buitenland in de branding en bij slecht zicht gaat surfen, kan gevaar lopen. Die haaiensoorten zwemmen echter nooit voor het Monsterse strand!

En helaas komen er steeds minder haaien, omdat er elk jaar bijna 100 miljoen worden weggevangen voor de haaienvinnensoep, die in Aziatische landen steeds meer wordt gegeten. Van de meeste haaiensoorten is 80% al verdwenen, ook omdat sommige EU-lidstaten als Spanje en Portugal jarenlang de zeeën hebben bevaren om haaien te vinnen: de vinnen worden van levende haaien afgesneden, de lichamen gaan weer over boord. Want er kunnen veel meer losse vinnen mee, dan haaien…

 

 

 

De Dutch Shark Society wil een actieve schakel zijn tussen wetenschap en publiek door het steunen van onderzoek, het zichtbaar maken daarvan en het ontwikkelen van media-initiatieven door fotografie en film. Daarbij streeft deze non-profit organisatie naar een brede samenwerking met andere instanties en instituten op dit gebied, maar ook met de duikindustrie, de professionele en recreatieve visserij.

 

Deze presentatie werd mogelijk gemaakt door Autobedrijf Van den Burg B.V. te Monster (http://dealer.citroen.nl/vandenburg).

 

De Society komt ook graag bij u langs om meer te vertellen over deze schitterende dieren. Wilt u met ons mee duiken in de wondere wereld van de oceanen en hun haaien? De presentatie kan na overleg worden aangepast aan elke doelgroep. Neem contact met ons op!

 

Fotomateriaal: high resolution te downloaden door klikken op afbeelding.

 

 

 

 

www.dutchsharksociety.org

Facebook:https://www.facebook.com/dutchsharksociety

E-mail: georgina@dutchsharksociety.org

Contact info

You can contact us at +31 (0) 6 12195593 Or per email at: georgina@dutchsharksociety.org

Privacy Statement

Read our privacy statement here

Partner organisations

De Dutch Shark Society is proud to be a partner of several organisations. Check out our Mission page!
Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Pinterest
Contact us
Hide Buttons