Haaien spelen een cruciale rol in de gezondheid van onze oceanen

Ruwe haai

Galeorhinus galeus

 

A tope shark, Galeorhinus galeus. Picture by Peter Verhoog

De ruwe haai behoort tot de gladde haaien (Triakidae).

 

Deze haai, ook wel ‘steenhaai’ genoemd, is te vinden in koudere en gematigde rond de gehele wereld, vanaf het strand tot in open water. De ruwe haai komt voor in kleine scholen, die binnen hun leefgebied sterk kunnen migreren. Deze haai voedt zich met vissen, zowel bodemvissen als openwatervissen, schaaldieren, inktvisachtigen, zeewormen en stekelhuidigen.

De ruwe haai is ovovivipaar, dus ‘eierlevendbarend’: de eieren worden in het lichaam ‘uitgebroed’. In de moeder voeden de jongen zich met de dooierzak. Hoe groter de moeder, hoe groter het aantal jongen, dat kan variëren van 6 tot 52 stuks per worp. Bij hun geboorte zijn de jongen ca. 30 cm lang. De ruwe haai krijgt slechts een maal per jaar jongen, en de dracht duurt een geheel jaar.

Maximale lengte: 195 cm

Maximaal gewicht: 50 kg

Leeftijd: maximaal: 60 jaar

Leefgebied: 0 tot 155 meter diepte

Vangst: de ruwe haai wordt al lange tijd gericht bevist, en was in trek vanwege de olie in de lever, zijn vlees en vinnen. Hij werd op grote schaal gevangen met lijnen en netten. De gebieden waarin hij zich voortplant worden bedreigd, door aantasting van de bodem door trawlvisserij en de aanleg van elektriciteitskabels.

Status: ‘Kwetsbaar/Vulnerable’ op de internationale IUCN Red List (http://www.iucnredlist.org/)

 

Verspreidingsgebied

 

 
 

Contactinformatie

U kunt contact met ons opnemen op +31 (0) 6 12195593 Of per e-mail op: georgina@dutchsharksociety.org

Privacy Statement

Lees hier onze privacyverklaring hier

Partnerorganisatie

De Dutch Shark Society is er trots op een partner te zijn van verschillende organisaties. Lees meer op Check out our Mission pagina!
Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Pinterest
Contact us
Hide Buttons